Fredag skrives slutningen på et kapitel i AAU-historien

I halvfjerdserne var de med til at bygge universitetet op, og både personligt og fagligt har de gennem mere end 40 år spillet en stor rolle på Det Humanistiske Fakultet. Nu holder Gunhild Agger og Anker Gemzøe afskedsseminar.

Det er et stykke AAU-historie, som nu næsten slutter. Fredag holder professor Gunhild Agger og professor mso Anker Gemzøe nemlig afskedsseminar. De slipper dog ikke AAU helt, da de begge fortsætter i en emerita/emeritus-stilling på Institut for Kultur og Globale Studier. Men fra næste uge byder hverdagen også på andet end forskning og undervisning.

- Jeg kommer til at savne undervisningen. Jeg har altid nydt at kombinere forskning og undervisning, og jeg har haft stor fornøjelse af at vejlede de studerende inden for mine primære forskningsområder – tv-drama, film og mediehistorie. Jeg har fortsat et par forskningsprojekter, der skal gøres færdige, bl.a. en bog om det grænseløse tv-drama og dermed dansk tv-dramas nyere historie. På et tidspunkt håber jeg dog at få mere tid til mine dejlige børnebørn og måske også flere kreative aktiviteter, og så synger vi også begge i koret Sangtus, der har et repertoire, som spænder fra klassiske korværker til danske sange, siger Gunhild Agger.

MED FRA DEN SPÆDE START

Hun kom til det daværende AUC på en græsmark i Aalborg Øst i 1974 med en magistergrad i almindelig og sammenlignende litteratur i bagagen. To år senere fulgte Anker Gemzøe, som også er magister i litteraturvidenskab, i hustruens fodspor og blev ligeledes ansat på AUC. I de efterfølgende mere end 40 år har de to både personligt og fagligt sat et markant aftryk på universitetet. De har således bestridt en lang række tillidsposter, men samtidig er det lykkedes dem at markere sig både i forskerkredse og i den brede offentlighed med deres engagement og enorme, faglige viden.

Gunhild Agger har i den forbindelse haft sit fokus på mediehistorie og tv-drama og regnes desuden i dag som en af landets største eksperter inden for krimigenren. Og selv om hun de seneste år har arbejdet på nedsat tid, kan hendes antal af forskningspublikationer stadig tage pusten fra yngre kollegaer. Anker Gemzøe har spillet en vigtig rolle i opbygningen af danskstudiet og har især koncentreret sig om skandinavisk litteratur, bl.a. blev han dr. phil. med en afhandling om Svend Åge Madsen, som dengang tiltrak stor opmærksomhed, da forfatteren selv deltog ved forsvaret.

- For mig bliver det også et savn at undvære undervisningen, ikke mindst den faglige inspiration, der ligger i mødet med friske synspunkter ved vejledningen i dansk litteratur. Jeg er imidlertid med i et aktivt nordisk netværk og nogle fine internationale sammenhænge. Jeg vil nu få mere tid til at færdiggøre ét bogprojekt i samarbejde, der er langt fremme, og ser derefter frem til endnu et, der viderefører et hovedengagement. Men jeg har også for få måneder siden genoptaget bordtennis, min yndlingssport, og det har jeg stor fornøjelse af, siger Anker Gemzøe.

Afskedsseminaret afholdes fredag den 2. februar kl. 9.15-14.15, og derefter er der reception. Læs mere om arrangementet her.